Etinis vertinimas

Transseksualizmas skiriasi nuo homoseksualizmo, transvesticizmo, hermafroditizmo (pseudo ir tikro ).

Transseksualizmo esmė glūdi klaidingame dualistiniame asmens suvokime, kada į žmogų žiūrime ne kaip į vientisą kūno ir sielos vienį. Pakeičiant išorinius lytinius organus, pakeisti lyties neįmanoma. Taigi, tokios operacijos yra nemoralios, nes:

  • tai nėra gydymas, o radikalus žmogaus suluošinimas (vaisingas vyras padaromas nevaisinga “moterimi”, o vaisinga moteris padaroma nevaisingu “vyru”);
  • elgiamasi su žmogiška gyvybe ir asmens integralumu tarsi su nuosavybe ar daiktu.

Kadangi transseksualizmo esmė glūdi klaidingame dualistiniame asmens suvokime ir yra tokio mąstymo išdava, todėl pagalba turi būti psichoterapinė. JAV John Hopkins universiteto klinikose buvo daromos lyties keitimo operacijos. Tačiau nuo 1970 m. jų atsisakė, nes tyrimai parodė, kad chirurginis gydymas ir hormonoterapija neturi pranašumo psichoterapijos atžvilgiu.

Pseudohermafroditizmo atveju gimsta kūdikis su aiškiais išoriniais vyriškais požymiais, bet genetiškai yra moteris.

Tikrojo hermafroditizmo atveju gimsta kūdikis,  turėdamas ir vyriškas ir moteriškas lytines liaukas,  kurios nei viena nei kita yra neišsivysčiusios ir yra sunku nustatyti lytį. Ji nustatoma genetiškai.

Tokių vaikų auklėjimas turi būti atitinkamai pagal genetinę lytį ir jiems moralu chirurginiu būdu koreguoti išorinius lytinius organus taip, kad atitiktų vaiko genetinę lytį.